زیستگاه و مسکن از دیدگاه طب سنتی اسلامی

مدرس: استاد طالقانی 

بسم الله الرحمن الرحیم

انتخاب محل زندگی و ساخت مسکن انسان نقش بسیار زیادی بر کمیت و کیفیت زندگی افراد بازی می‌کند.

در خصوص مسکن و شرایط آن در قرآن و روایات فرمایشات عرشی و گهرباری وارد گردیده است.

بلطف خدا ما در این سلسله مباحث طولانی علمی و تحقیقاتی که زحمات زیادی برای آن کشیده شده است به مطالب مختلف از جمله:محل مسکن خوب، نوع مسکن. شرلیط حیاط.حال و پذیرایی. توالت وحمام.پرده.پنجره.نوع معماری. سیستم سرمایشی و گرمایشی. فرش و موکت و… بصورت تخصصی سخن خواهیم گفت.

انتظار آن داریم از عمق وجود برای ما دعا بفرمایید تا توفیق خدمتگذاری بیشتر نصیب ما شود.

کلمه بیت در قرآن ۱۷ بارآمده و در خصوص بیت انسانها وحیوانات بکارگیری شده است

وا…جعل لکم من بیویکم سکنا (…۸۰) ترجمه:ازخانه های محل سکونت و آرامش برایتان قرار دارد

از سیاق این آیه برداشت میشود که اولین کارایی محل سکونت، سکینه و آرامش جسم، روح روان در آن می باشداما متأسفانه در انتخاب محل زندگی و چگونگی ساخت آن به درستی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و مردم به جای انتخاب محل زندگی صحیح و مناسب بیشتر به دنبال زندگی در محل‌های خاص و در اصطلاح باکلاس هستند

و به جای رعایت اصول ساخت و ساز مطابق با سلامت جسم، جان و روان به سمت ساخت و ساز تزئینات و مواردی هستند که جز رنگ و لعابی بیش نیست.

ما در این فصل بر آنیم تا به صورت مختصر و مفید مشخصات یک مسکن خوب و مصالح ساختمانی و عوامل مختلف را بازگو و تشریح نمائیم.

منطقه زندگی و مسکن بر اساس مزاج افرادبرای افراد سالم بهترین محل و منطقه زندگی، منطقه‌ای است که در آن به دنیا آمده و در آن رشد و پرورش پیدا کرده اندچه آنکه ساختار مزاجی و بدنی او با آب و هوا و شرایط خاک و عوامل مختلف مانند اثرگذاری اجرام و ستارگان آسمانی، زاویه تابش خورشید به آن منطقه و نطفه ای که در بدن پدر در آن شکل گرفته ، رحم مادری که در آن پرورش یافته… تطابق یافته است.

پس همان محل بهترین محل زندگی برای اوست.

مثلاً فردی که در شمال کشور متولد شده و در آن نشو و نمو پیدا کرده؛ بهترین محل زندگی برای او همان منطقه شمال در کنار جنگل، کوه و رطوبت نسبی دریاست.چنین فرد سالمی که در یک منطقه آب و هوائی و جغرافیائی سال‌ها اقامت داشته و تمام مزاج و بدن او به آن منطقه خو گرفته است، اگربخواهد محل اقامت خود را ناگهان عوض نماید عمل صحیحی انجام نداده است و باید این نقل و انتقال محل زندگی با تدابیری توأم باشد تا عوارض آن تغییر محل زندگی به حداقل برسد.

فردی که از اوان کودکی در شمال کشور در کنار دریا و جنگل و رطوبت به دنیا آمده و بعد از سال‌ها زندگی در آن می‌خواهد به منطقه جغرافیائی مرکزی و گرم و خشک هجرت نماید (منظور مسافرت کوتاه نیست بلکه هجرت و سکونت در مکان جدید است)باید وقتی در منطقه خشک اقامت می‌یابد مصرف مایعات و خوراکی‌های رطوبت زا و میوه‌جات را بیشتر نماید و گاهاً زود به زود دوش بگیرد و از بخور استفاده کند و بهتر است تا مدتی زود به زود به محل تولد خود که مزاج جیلی و ذاتی او (شمال کشور) با آن خو گرفته بازگردد و بعد از چند روز اقامت مجدداً به محل زندگی جدید برگردد و این رفت و برگشت را طوری تنظیم نماید که آرام آرام زمان اقامت در محل تولد را کم و به روزهای اقامت در محل اقامت جدید بیفزاید تا آرام آرام مزاج جسمی و روحی و گاه مزاج معنوی وی با شرایط جدید سازگاری گردد با آن سازگار شود.تغییرات ناگهانی محل زندگی بدون در نظر گرفتن برخی اصول مزاج شناسی (منظور مزاج جسمی و روحی است) می‌تواند موجب تغییرات اخلاقی، روحی، معنوی و جسمی در فرد گردد.لازم بذکر است مطالب فوق در شرایطی صحیح است که فرد سالم و بدون غلبه اخلاط باشد.

اما برای فرد بیمار درمان به ضد است.فی‌المثل فردی که دارای بیماری‌های خشک مانند مشکلات مفصلی، بی‌خوابی و کم‌خوابی، اعصاب تحریک‌پذیر است آب و هوا و اسکان در شمال کشور به علت دارا بودن رطوبت کمک به درمان او می‌نماید به همین جهت است افرادی که از مناطق خشک به مناطق شمال کشور می‌روند خواب آن‌ها سبک‌تر و اعصاب آن‌ها آرام‌تر میشود.

همچنین افرادی که به علت غلبه رطوبت دچار مشکلات خاص مانند کسالت . درد کوفتگی .درد اندام ها .سرماخوردگیمی‌باشند با اسکان و زندگی در مناطق خشک بیماری‌های رطوبتی آن‌ها درمان یا تقلیل می‌یابد.

همچنین است کمک به درمان افرادیکه غلبه سرما دارند در هجرت به مناطق آب و هوائی گرم و کمک به درمان افرادیکه غلبه گرما دارند با هجرت به منطقه خنک و سرد.جهت تبیین این امر مهم ابتدا یک مسکن مناسب را به صورت اجمالی برسی میکنیمتقسیمات کلیمناطق جغرافیایی از لحاظ کلی به چهار دسته کلی تقسیم میشود این چهار مناطق عبارتند از گرم خشک . گرم وتر.سرد وتر.سرد وخشک

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب آموزشی مرتبط